Visdomstanden dannes som den sidste af de blivende kindtænder. En del visdomstænder når aldrig at bryde frem til normal funktion, enten fordi der ikke er plads til dem i kæben, eller også fordi frembruddet simpelthen går i stå. En visdomstand som ikke har forbindelse til mundhulen, kan ligge i kæben i årevis uden at gøre skade, men det kan også i al ubemærkethed forårsage ødelæggelser på nabotænder. Det kan derfor anbefales at få kontrolleret tilstanden ved røntgenundersøgelse engang imellem.
Betændelse ved visdomstænder
Der findes en lomme omkring den delvist frembrudte visdomstand, hvor bakterier kan finde vækstbetingelser og forårsage infektion, som viser sig ved rødme, hævelse, smerte og indskrænket mundåbning. Man kan godt behandle betændelsen midlertidigt, men ofte vil den relevante behandling være fjernelse af visdomstanden.
Hvad sker der ved ikke at fjerne en delvist frembrudt visdomstand?
Måske sker der ingenting, især hvis tilstanden har bestået i mange år. I andre tilfælde dannes en lomme mellem visdomstanden og tanden foran. Lommen kan være grosted for bakterier, som forårsager caries (huller) eller paradentose (tandløsningssygdom) og give dårlig ånde. I sjældne tilfælde kan det væv, der omgiver kronen på visdomstanden, udvikle en cyste. Cysten i kæben er normalt ufarlig, men de bør opereres. Hvis en kæbecyste får lov til at vokse, kan den langsomt og ubemærket udhule store dele af kæberne, skubbe tænderne ud af stilling mv.